Google+ Followers

Sunday, 9 November 2014

LEGO speech



Permainan yang saya rasa semua orang akan beli pada anak anak masing masing kan kan kan....

so saya nak share kaitan mainan ini nampak cam mudah kan susun susun n saya rasa banyak benda yang kita boleh ajar anak kita dengan lego ini....




yang tersenarai di balik jadual saya berkaitan dengan LEGO ini adalah:-

a) susun buat robot ikut manual (tu selalu)
b) jadikan saingan dalam membentuk sendiri jika mempunyai group iaitu lebih dari satu
c) sambil main sambil menambah suku kata atau mengajar sebutan baru cth; susun, ambil, tinggi,           tekan, pandai, yeah, habis dah(untuk budak satu tahun) cth; danish tambah lagi, danish ini                   warna hijau, merah, kuning, danish robot terbang langgar aurora jatuh(untuk budak 3+++=)
d) asingkan lego mengikut warna warna didlam bekas berwarna putihuntuk mengenal warna...
e) buat bangunan atau jambatan pastu buat satu cerita berkaitan ultraman jatuh jambatan harimau selamat kan.....

banyak idea boleh buat itu yang aku dah buat tapi memang lawak.....

sebenarnya tak payah nak ajar benda yang sahih pun kita bukan nak kaji bahasa tu atau situasi tu betul tak kita cuma nak kan menguasai kosa kata yang banyak membantu anak anak dalam menambahkan pertuturan mereka TARGET perlu ada dan bila anda tau target lebih mudah anda menguasai anak anda...

pada mula memang anak anak takkan dengar kita cerita sebab dia tak faham pun tapi cuba ambil perhatian dengan meletakkan harimau singa, gajah kat jambatan tu sambil tu cerita dengan penuh perasaan so dia akan excited cerita balik kat kiter bantu dia jika gagap dia belajar untuk bercerita.....

pada mak ayah yang anak tiada masalah dalam pertuturan saya rasa takkan rasa hilang sabar kerana budak akan cerita cerita apa yang dia lihat tapi untuk lambat pertuturannya mak ayah mesti mengatasi n kadang kadang tak logik pun cerita tu kan tapi jika dia boleh membuat cerita seperti apa yang kita buat maka dia ada potensi yang tinggi untuk lebih bertutur dengan lebih baik,

CUBA sabar LIHAT dan TENGOK.....

hasilnya sanagat memberangsangkan.....





No comments:

Post a Comment