Google+ Followers

Tuesday, 10 June 2014

PENDIDIKAN AWAL DANISH

Sebagai mak ayah aku percaya semua orang nak anak anak korang Pandai, Bijak, Petah Bercakap dan Cerdik dalam segala segi pun...
.....begitu juga aku.....aku rasa pun aku dah terlambat ajar anak aku....aku start ajar umur DANISH 2 tahun em tu pun sebab dia masih tak panggil aku MAMA n aku dah panik takut aku dah terabai pendidikan nya......

aku rasa sebab dia aku jadi excited nak jadi cikgu walau pun kalo ikutkan aku letih sebenarnya dengan kerja g kan bayangkan. Memang mencabar dari segi fizikal n mental aku tapi untuk anak aku aku tetap dengan niat aku yang aku akan bantu dia seikhlas mungkin n aku tak nak dia ketinggalan dari segala aspek.....

jadi aku tetap dengan pendirian aku iaitu membuat aktiviti di rumah tak kira didapur, di ruang tamu, di bilik mainan, di bilik tidur ataupun mungkin di toilet.....yer aku tak nak riak cuma aku rasa bagi pendapat peribadi aku  dengan tahap pendidikan anak aku, aku tak nak tunggu lagi hingga cecah 7 tahun aku nak dia dapat pendidikan awal bukan sebab pandai jer tapi untuk tahu tahap kefahaman dia sebab semua ini perlukan masa ....perlukan sabar.....perlukan konsistensi dalam melakukan tahap n aku tau target aku....

dalam dunia yang serba canggih aku rasa banyak cara yang boleh kita lakukan selain dari buku buku yang jual d pasaran......aku masih mencari fokus danish aku rasa mungkin sebab fokus lelaki kurang tu sebab setiap kali aktiviti dia mesti nak something kat tangn tapi setiap aktiviti pun dia boleh buat walaupun kat tangan ada benda dia tak pernah buat aku kecewa walaupun kekadang sekarang susah nak ajak dia belajar ya dia dah tahu erti bosan ....

so setiap kali pun aku kene cari idea baru yang boleh buat dia seronok bermain n belajar.....sungguh...

aku jugak tak berasa penat pape pun sebab dia adalh cermin aku apa yang aku buat itulah yang dia dapat jika aku buat sikit skit lah dia dapat kalo aku buat banyak banyak lah dia dapat....n aku tak pernah nak control anak aku....cuma aku nak dia dapat pendedahan awal agar dia masuk sekolah nanti tak terkejut dengan pembelajaran yang mencabar sekarang.....

anak aku memang hantar taska dah orang banyak kata cikgu boleh ajar....ye tapi sebenarnya semua terletak pada mak ayah bukan pada cikgu.......cikgu hanya membantu tp kita juga yang kene membantu n menolong anak kita sendiri.......

aku setuju Biarlah Lentur dari Rebungnya tak rugi pape pun yang untung anak kiter gak kan....cuma cara n pelan yang perlu diatur oleh kita.....setiap pelan pendidikan ada matlamatnya n aku pun ada matlamat aku untuk anak aku.....

bukan setakat cakap kosong aku memang n perlu lakukan kalo orang lain hanya tengok anak main aku tak aku kene main sekali kalo orang lain hanya bagi pensil suruh anak tulis tapi aku kene tulis n buat sekali duduk d meja tengok dia buat sampai habis n aku kene pastikan apa yang aku ajar dia paham. Itulah aku memang amat sukar tapi mungkin itulah hakikat n reality sebenar yang aku tempuh.....

Insyaalh setiap apa yang kite lakukan niat kerana Allah.....allah maha mendengar n mengetahui setiap apa yang kita maksudkan segala sharing gambar gambar di fb atau blog aku hanya untuk berkongsi dengan semua ibu bapa yang prihatin pada anak anak n tiada niat untuk menunjuk atau takbur.....banyak email aku yang berkongsi aktiviti dengan aku aku pun dapat kawan n aktiviti lain yang boleh diaplikasi kan di rumah....
jadi marilah sama sama kita membina pendidikan awal untuk anak anak ketika ketika diowang dalam pewut lagi.......

****ingat senang nak jadi CIKGU


No comments:

Post a Comment